Demetrio Stratos





Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατο του Demetrio Stratos. Ενός ακόμα σπουδαίου Έλληνα της διασποράς που ελάχιστοι δυστυχώς τον γνωρίζουν στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό θεωρείται ένας θρύλος της φωνητικής μουσικής.

Ποιος ήταν όμως ο Stratos;
Γεννημένος το 1945 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, ο Ευστράτιος Δημητρίου (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα), πήγε σε αγγλικό σχολείο και μελέτησε πιάνο και ακορντεόν στο Εθνικό Ωδείο. Στα τέλη της δεκαετίας του 50, λόγω των πολιτικών ταραχών, οι Δημητρίου φεύγουν από την Αίγυπτο και εγκαθίστανται αρχικά στη Λευκωσία και το 1962 στο Μιλάνο όπου ο Στράτος εγγράφεται μεν στην Αρχιτεκτονική αλλά ασχολείται με τη Μουσική. Εργάζεται σαν μουσικός και αργότερα σαν τραγουδιστής.
Έτσι αρχίζει μια σύντομη αλλά θεαματική καριέρα, που θα τον κάνει διάσημο στο χώρο της προοδευτικής ροκ (με το συγκρότημα Area) αλλά κυρίως στο χώρο της πειραματικής μουσικής που εκείνη ακριβώς την εποχή βρίσκεται στην ακμή της. Οι εθνομουσικολογικές του έρευνες, οι προσωπικές του εμπειρίες και μνήμες και η απίστευτη φωνητική του ικανότητα και τεχνική, θα τον φέρουν σ’ επαφή με τη μουσική και τη γενικότερη καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής του (τον John Cage, τον Merce Cunningham, τον Andy Warhol, μεταξύ άλλων)
. Ο Demetrio Stratos ασχολήθηκε επιστημονικά και καλλιτεχνικά με τη σχέση ψυχής-φωνής-γλώσσας «θεωρώντας την εξερεύνηση των φωνητικών δυνατοτήτων σαν μέσο ψυχολογικής και πολιτικής απελευθέρωσης» (διαβάστε το πολύ καλό άρθρο στην Wikipedia). Η σύντομη αλλά γόνιμη ζωή του, τελείωσε στα 34 χρόνια του στη Νέα Υόρκη το 1979, μετά από μια πολύ επιθετική μορφή λευχαιμίας. Οι έρευνές του και οι ηχογραφήσεις του δεν έπαψαν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης ενώ στη μνήμη του οργανώνονται εκδηλώσεις και δίνονται βραβεία που έχουν θεσπιστεί με τα’ όνομά του (Diamanda Galas 2005, Meredith Monk 2007, Fred Frith 2008).

Δείτε στο Youtube τις αναρτήσεις για τον Demetrio Stratos και ιδιαίτερα την Flautofonie.

Σχόλια

Ο χρήστης Franky είπε…
Εξαιρετικό.
Ο χρήστης Άρης Μανουράς είπε…
Γεια χαρά σε όλους. Μετά από 5 χρόνια έρευνας, μετάφρασης, διασταύρωσης κλπ κατάφερα να ολοκληρώσω ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στον Μεγάλο Demetrio Stratos, ελπίζω ότι εκτενέστερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Το αναρτώ εδώ για τους φίλους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου αυτού δημιουργού.


http://arismanouras.blogspot.gr/2012/03/demetrio-stratos.html

Σημ: Στην περίπτωση που δε λειτουργεί το link, θα βρείτε το άρθρο στην κατηγορία "Έρευνα".

Με εκτίμηση
Ο χρήστης Άρης Μανουράς είπε…
Demetrio Stratos - Ευστράτιος Δημητρίου: Η Φωνή της φωνής

Έπειτα από 5 χρόνια έρευνας επάνω στον Demetrio Stratos, δημιουργήθηκε ένα ελληνικό ιστολόγιο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Μέγιστου ερμηνευτή και ερευνητή της φωνής, με σκοπό να ενημερωθεί περαιτέρω και εκτενέστερα το ελληνόφωνο κοινό για τα όσα θαυμαστά προσέφερε ο Stratos στη σύντομη ζωή του, όπως και να εκκινηθεί το ενδιαφέρον για τις ασυνήθιστες όσο και ανεξάντλητες εκείνες δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής οι οποίες παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι το ιστολόγιο να σας φανεί χρήσιμο όσο και ευχάριστο στην περιήγησή του.

Με εκτίμηση. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

28 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου Ασαντούρ Μπαχαριάν

Δημήτρης Χαρισιάδης - Ελλάδα

Γυναίκα σημαίνει ΑγαπΩ