Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

...ποδοσφαιρικά


Δεν χαίρομαι καθόλου που επιβεβαιώνονται όσα χρόνια τώρα φωνάζω urbi et orbi περί αλητείας στο ποδόσφαιρο. Και δεν εννοώ μόνο την "οπαδική" αλητεία αλλά -κυρίως- την υψηλά ιστάμενη. Να λοιπόν που τα ίδια γράφονται πλέον από τους πιο επίσημους κονδυλοφόρους (Mont Blanc φαντάζομαι), τεκμηριωμένα, με αριθμούς και αποδείξεις. Αυτονόητα όλα αυτά, θα μου πείτε. Ναι αλλά για ποιούς; Για μια μερίδα γραφικών όπως εγώ, που συνήθως τα επιχειρήματά μου ακούγονται βερεσέ. Έφτασα να διακηρύσσω ότι ακόμη και όσοι απλώς βλέπουν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην ενθάρρυνση του φαινομένου, άρα ενοχοποιούνται και αυτοί για συνέργεια σε ...σύσταση και συμμορία.
Βέβαια, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον λεγόμενο "κλασικό" αθλητισμό που μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρείτο περίπου ως η συνέχεια του Παρθενώνα, μέχρι που αποκαλύφθηκε κι αυτός. Η δίψα για χρήμα και εξουσία βρίσκεται παντού, γιατί θα έλειπε απ' τον αθλητισμό;
Αντιγράφω το σχετικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (2 Ιουλίου 2009)
Πρωταθλητής ξεπλύματος το ποδόσφαιρο


Εκθεση του ΟΟΣΑ εξηγεί γιατί αποτελεί το πλέον ελκυστικό άθλημα για... εγκληματίες

Σε «πλυντήριο» μαύρου χρήματος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο, με τα τεράστια ποσά που επενδύονται σε αυτό να συνδέονται ενίοτε με εγκληματική δραστηριότητα. Τη διαπίστωση αυτή κάνει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (FATF), η οποία σε έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιχειρεί να καθορίσει τους λόγους για τους οποίους το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο καθίσταται και το πλέον ελκυστικό για τους εγκληματίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο τομέας του αθλητισμού αναλογεί στο 0,5%-3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος αυτός είναι ένας εκ των οποίων το ποδόσφαιρο είναι «προφανής υποψήφιος» αποδέκτης βρώμικου χρήματος, ως άθλημα με εκατομμύρια παίκτες αλλά και φιλάθλους (υπενθυμίζεται ότι τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, παρακολούθησαν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύρια θεατές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού).
Την ευάλωτη θέση του αποδίδει η FATF σε πληθώρα παραγόντων, οι οποίοι συνοψίζονται σε τρεις τομείς: τη δομή, τα οικονομικά και την «κουλτούρα».
Από πλευράς δομής, η πρόσβαση στην αγορά ποδοσφαίρου είναι εύκολη, με οπαδούς και παράγοντες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και βαθμού... νομιμότητας να συχνάζουν στα ίδια μέρη. Τα δίκτυα των μετόχων είναι πολύπλοκα και αδιαφανή, υπάρχει έλλειψη επαγγελματισμού στη διοίκηση και μεγάλες διαφορές στη νομική δομή των εκάστοτε συλλόγων.
Παράλληλα, στο άθλημα αυτό διακινούνται τεράστια ποσά και διακυβεύονται αντίστοιχου μεγέθους συμφέροντα. Τα ποσά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι παράλογα, την ώρα που τα αποτελέσματα των συναλλαγών είναι μη προβλέψιμα. Στο μεταξύ, παρά την τεράστια ανάπτυξη του κλάδου στο σύνολό του, πολλοί σύλλογοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, κάτι που, επομένως, τους καθιστά δυνάμει πρόθυμους αποδέκτες κεφαλαίων από ύποπτες πηγές.
Σε ό,τι αφορά την «κουλτούρα» του αθλήματος, η έκθεση κάνει μνεία στην κοινωνικά ευάλωτη θέση ορισμένων παικτών, ιδίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι γίνονται εύκολα στόχος χειραγώγησης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η απροθυμία του κοινού να διαλύσει αυταπάτες περί «αθωότητας» του αθλήματος, καθώς και το κοινωνικό κύρος του ποδοσφαίρου, το οποίο επιζητούν μεταξύ άλλων πολλοί εγκληματίες. Αυτό το κοινωνικό κύρος χαρακτηρίζει η έκθεση με τον όρο «μη υλικές απολαβές», καθώς προσφέρει την επιθυμητή νομιμοφάνεια και κοινωνική αναγνώριση εκτός υποκόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: