Οι χρυσές σελίδες

Όταν ακούτε διάφορους, και ιδιαίτερα εκδότες και βιβλιοπώλες, να παραπονιούνται επειδή οι Έλληνες δεν διαβάζουν, να συγχύζεστε. Διότι αυτοί οι κύριοι είναι από τους βασικούς υπεύθυνους του φαινομένου (;). Να σας το αποδείξω: στις σημερινές εφημερίδες υπάρχει διαφημιστικό φυλλάδιο-τιμοκατάλογος του Public με διάφορα βιβλία που έγιναν ταινίες ή σήριαλ. Έχει λοιπόν το κάθε βιβλίο στην ελληνική έκδοση, στην αγγλική –μόνο- και ,όταν υπάρχει, την αντίστοιχη ταινία σε DVD και το soundtrack. Μόλις συνειδητοποιήσετε τη διαφορά τιμής –στα περισσότερα- ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλική έκδοση, θα αρχίσετε να βγάζετε καπνούς. Μερικά παραδείγματα:

Marquez: «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» ελλ. 18,10, αγγλ. 6,70.

Nabokov: «Λολίτα» ελλ.24,50, αγγλ. 8,80.

Και το κορυφαίο: London: «Ο Ασπροδόντης» ελλ.12,20, αγγλ. 3,00.

Επιπλέον δε στο οπισθόφυλλο του φυλλαδίου διαφημίζονται και οι εκπτώσεις που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη: Στα ξενόγλωσσα βιβλία 20% ,στα ελληνικά καμία.

Θα γίνω τώρα εξαιρετικά δυσάρεστος. Και βέβαια οι Έλληνες διαβάζουν ή τουλάχιστον αγοράζουν βιβλία. Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθούν οι μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματιών του χώρου (Ελευθερουδάκης, Ιανός, Public κ.ά.) που έχουν γίνει πρόσφατα σε πανάκριβες εγκαταστάσεις και δαπανηρή διαφήμιση. Πουλάνε, βέβαια, κι άλλα πράγματα αλλά το βιβλίο καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο. Απ’ την άλλη, εκδίδονται κατά εκατοντάδες βιβλία κάθε είδους –και καλά κάνουν. Κάτι δεν κολλάει λοιπόν σ’ αυτό το παζλ. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Και κάτι που άφησα για φινάλε: στον κατάλογο του Public ο «Τελευταίος Πειρασμός» του Καζαντζάκη είναι από τα ακριβότερα (26,40). Τι λέει γι' αυτό άραγε ο Δρ. Πάτροκλος Σταύρου, θετός γιος της Ελένης Καζαντζάκη;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

28 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου Ασαντούρ Μπαχαριάν

Γυναίκα σημαίνει ΑγαπΩ

Δημήτρης Χαρισιάδης - Ελλάδα